Homeland:

 

 Volg ons op Facebook

 

Eindelijk thuis

Family villageEind 2016 krijgt Chief Nana Kodua Kese II de eer­ste Spoor­loos-afleve­ring te zien. Dit raakt hem zo dat hij mij spon­taan een stuk­je grond in zijn dorp Oyoko aan­bied. Hij wil graag dat Oyoko voor mij een plek is wat als thuis voelt. Lucy is op dat mo­ment bij mij en wij zijn erg ont­roerd door dit gebaar. Thuis, einde­lijk... zo voelt het, ook voor Lucy.

Ik moet denken aan een teke­ning die Paakow (Jefferson) eens ge­maakt heeft. Hij noemt het Family Village waar al zijn familie­leden een plek­je hebben. Ik ver­geet zijn bre­de lach nooit meer wan­neer ik hem ver­tel dat we grond cadeau heb­ben gekre­gen.

Inmiddels is Stef ook in Ghana en we ko­pen er een gedeel­te bij, zodat we een mooie plek kun­nen creëren. In janu­ari 2017, de och­tend voor­dat we weer terug vlie­gen naar Neder­land, is Home­land Oyoko een feit.

Homeland Oyoko is het landgoed waarop een ‘guesthouse met ecologische meerwaarde’ en een verblijf voor studenten wordt gebouwd. Vanuit deze plek gaan de studenten naar een Senior High School en een beroepsopleiding in Oyoko of Koforidua. Met de opbrengst van het guesthouse worden hun studies betaald.

Landgoed Homeland Oyoko is 3600 m2. Het plan bevat 8 gastenverblijven, ruimtes voor 4-6 studenten, een restaurant, een meditatieruimte en ruimte voor groepsactiviteit. Het heeft een voorbeeldfunctie omdat het een volledig zelfvoorzienend geheel is. Het plan bevat een ecologisch aangelegde zwemvijver en maakt gebruik van regen- en grondwater. Het ontwerp van de gebouwen, zorgt voor natuurlijke ventilatie en ze zijn voorzien van zonnepanelen. De ecologische beplanting in en om de gebouwen zorgen voor natuurlijke schaduw waardoor gebruik van airco overbodig is. Er is een nauwe samenwerking tussen specialisten en studenten uit Nederland en Ghana. De ontwikkeling van Homeland Oyoko is een mooie aanvulling op iedere studie.

Het ontwerp is gemaakt door Orio Architecten. De 4 letters van ORIO staan voor OR-ganisch I-ntuitief O-ntwerpen. We hebben gekozen voor een vrij eenvoudige opzet, waarbij de Fibonaccireeks en de gulden snede leidend zijn geweest. Niet alleen zorgt dit voor een ontwerp dat bouwbaar is door lokale mensen, het verankert het gebouw ook met zijn natuurlijke omgeving.

 

 

 Volg ons op Facebook